Kök

Det ska vara kul att renovera kök. Och enkelt. Med 5 goda råd på vägen kommer köksrenoveringen både bli enklare och roligare.

1. Planera efter dina behov

Börja alltid din planering med att utgå från de behov som du har i ditt kök. Första prioritet är för de flesta att laga mat, vilket kan se olika ut. Utgå från ditt nuvarande kök, fundera på vad du gillar och vad du vill förändra. Några bra frågor att ställa sig är: Hur många är ni i familjen? Ska det finnas plats att sitta i köket? Behöver du fler arbetsstationer för att ni ofta är många som lagar mat samtidigt? Hur vill du förvara dina saker i köket – skåp, lådor, öppna hyllor, krokar på väggen?
Det finns många frågor att ställa sig i planeringsstadiet – gör en lista över dina behov och önskemål.

2. Leta inspiration

Samla inspiration från alla håll och kanter – internet, tidningar, butiker, bloggar etc. Gör enkla skisser eller skapa en moodboard genom att klippa och klistra. Det viktigaste när du skapar en moodboard är att du samlar ihop dina tankar och idéer på ett visuellt sätt. Addera en färgskala och materialprov för att få en mer verklig känsla. När detta är klart kan du börja se om allt hänger ihop och ifall du får till känslan som du är ute efter. När bilden av ditt drömkök börjar träda fram så ser du lättare om det är något som saknas eller behöver adderas.

3. Budget

När inspirationsfasen börjar ta form är det dags att sätta ramar genom en budget. Vad får ditt kök kosta? Vilka delar är viktiga för dig i det nya köket? Är det vitvarorna som är allra viktigast eller ett specialimporterat kakel som utgör kökets hjärta?

4. Mät och skissa

Nu är det dags att realisera dina idéer genom att börja skissa och mäta. De flesta har en bestämd uppfattning om hur ett kök ”bör se ut”, ibland är det lätt att låsa sig vid hur det sett ut tidigare. Försök att tänka utanför boxen och testa dig fram, det som känns otänkbart kanske blir den perfekta lösningen eller så blir det en språngbräda till nya idéer. Ta med dig dina idéer och skisser till oss

Ju mer information du har med dig desto lättare är det att få ett faktiskt förslag med sig hem. Glöm inte att markera för vatten, el, avlopp och ventilation.

5. Lägg krut på detaljerna

I de flesta fall är det detaljerna som skapar helheten. Var inte rädd för att välja en enkel bas och istället addera personliga detaljer som handtag, blandare, bänkskivor, vitvaror etc. Det finns många tillval som hjälper dig att skapa din personliga stil.